Krakersy serowe z papryką.

Krakersy serowe: idealne na imprezę, wieczór filmowy. Pasują do bursztynowego napoju z pianką lub bezalkoholowego drinka. Krakersy serowe z papryką świetnie sprawdzą się również na dziecięcą imprezę. Za chwilę Andrzejki, więc zachęcam Was do ich przygotowania. Część krakersów zrobiłam z dodatkiem papryki, część z makiem.
Krakersy serowe z papryką.
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru płaska
- 120 g startego parmezanu
- 1/2 szklanki zimnej wody
- 1 łyżka soli płaska
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej płaska
- 80 ml oliwy
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka maku
Instrukcje
- Do miski wkładamy mąkę, sól, cukier, sodę oraz starty drobno parmezan.
- Dolewamy oliwę oraz zimną wodą. Miksujemy najlepiej przystawką z hakiem.
- Następnie przekładamy na stolnicę i wyrabiamy gładkie ciasto. Jeśli nie macie miksera z hakiem od razu wszystko można zrobić na stolnicy.
- Ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę.
- Następnie na stolnicy rozwałkowujemy ciasto, bardzo cienko. W razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki. Ja do wycinania krakersów użyłam radełka.
- Pokrojone krakersy posypujemy papryką lub makiem. Delikatnie wałkujemy.
- Następnie rozkładamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając niewielkie odległości. Pieczemy około 7 minut (aż się lekko zrumienią) w 180 C. Piekarnik góra – dół.
Podziel się: