Zupa krem z dyni z grzankami
Jedna z moich ulubionych zup. Zazwyczaj kojarzy nam się z jesienią, wtedy właśnie najczęściej ją gotujemy, ale również zimą smakuje pysznie. Jest bardzo rozgrzewająca i prosta do zrobienia. Mniam. :)
Zupa krem z dyni z grzankami
Składniki
- 500 g dyni
- 4 średnie marchewki
- 1 średnia cebula
- 0,5 l wywaru warzywnego
- sól
- pieprz mielony
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- szczypta cynamonu
- 3 ziarnka ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- 3 łyżki pestek dyni podprażonych na suchej patelni
- grzanki
- łyżka masła
- 0,5 szklanki słodkiej śmietanki
Instrukcje
- Dynię obieramy, kroimy na kawałki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20 min.
- W tym czasie kroimy cebulkę w kostkę i lekko rumienimy na łyżce masła. Upieczoną dynię przekładamy do garnka, dodajemy cebulę, obrane i pokrojone w plastry marchewki. Dodajemy ziele i liść laurowy, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości.
- Wyławiamy przyprawy, a całość blendujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, kurkumą, imbirem oraz cynamonem. Dodajemy część śmietanki i dokładnie mieszamy ew.blendujemy. Jeśli zupa jest zbyt gęsta możecie ją rozcieńczyć bulionem.
- Zupę przelewamy do miseczek posypujemy grzankami, uprażonymi pestkami dyni. Smacznego :)
Podziel się: