Zupa kalafiorowa

Uwielbiam zupy , najbardziej te z dużą ilością warzyw. Dzisiaj zupa kalafiorowa, warzywa z uprawy ekologicznej (jeśli mamy taką możliwość) więc mam pewność, że nie jest z całą tablicą Mendelejewa ;).
Zupa kalafiorowa
Składniki
- 1 mały kalafior
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- pół małego selera
- 4 średnie ziemniaki
- 20 dag chudego mięsa ew. żeberek
- 3 kulki ziela angielskiego
- 1 łyżka gęstej śmietany 30 %
- liść laurowy
- łyżka posiekanego koperku
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz mielony
Instrukcje
- Mięso gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Jak będzie miękkie obieramy z kości i kroimy na drobne kawałki, wrzucamy ponownie do wywaru.
- Marchew, pietruszkę i seler kroimy w drobną kostkę i gotujemy w wywarze do miękkości. Ziemniaki kroimy w kostkę, kalafior dzielimy na różyczki i dokładnie płuczemy.
- Kiedy warzywa są miękkie dodajemy ziemniaki i kalafiora, dolewamy wodę do pożądanej konsystencji, całość gotujemy aż warzywa zmiękną.
- Kiedy kalafior i ziemniaki są miękkie dodajemy śmietanę i krótko zagotowujemy.
- Na koniec dodajemy po łyżce drobno pokrojonego koperku i natki pietruszki.
Podziel się: