Ziemniaki pieczone Hasselback
Ziemniaki pieczone Hasselback to najprostsze ziemniaki po szwedzku. Świetne jako dodatek do obiadu. Charakteryzują się niedociętymi do końca plasterkami. Dzięki nacięciom ziemniaki wchłaniają smak i aromat, ziół, przypraw i oliwy jakie dodamy do potrawy.
Ziemniaki pieczone Hasselbacks.
Składniki
- 8 szt. ziemniaków podobnej wielkości
- kilka łyżek oliwy np. z oliwek
- sól
- koperek lub ulubione zioła
Instrukcje
- Ziemniaki dokładnie myjemy, osuszamy i nacinamy ostrym nożem w poprzek uważając, żeby nie przeciąć do końca.
- Dla ułatwienia dobrze jest włożyć ziemniaka pomiędzy dwie drewniane łyżki.
- Ziemniaki wkładamy do naczynia żaroodpornego, każdy smarujemy oliwą, posypujemy solą (ziołami) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni na około 50-60 minut.
- Po upieczeniu posypujemy świeżym koperkiem lub natką pietruszki. Podajemy same lub z ulubionymi dodatkami.