Zapiekanka z warzywami i makaronem.

Idealna propozycja na sobotni obiad, która zasmakuje nawet małemu niejadkowi. Sprawdzone ;). Przygotowanie tej zapiekanki nie wymaga zbyt dużo pracy dlatego zdążycie jeszcze nacieszyć się piękną, słoneczną sobotą.
Zapiekanka z warzywami i makaronem
Porcje 6
Składniki
- 300 g makaronu świderki
- 1 szklanka pokrojonej zielonej fasolki
- 1 mały brokuł
- 1 mała czerwona papryka
- 1 mały por
- 20 dag chudej kiełbasy
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól, pieprz
Sos:
- 2 jajka
- 4 łyżki śmietany 18%
- 1 szkl. mleka
- ½ łyżeczki czubrycy zielonej
- duża szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- 150 g startego parmezanu
- pół pęczka natki pietruszki
Instrukcje
- Na patelni rozpuszczamy masło klarowane, podsmażamy pokrojony w półplasterki por oraz paprykę czerwoną pokrojoną w średnią kostkę. Po chwili dodajemy kiełbasę pokrojoną w paski, fasolkę szparagową pokrojoną na kawałki, a także brokuły podzielone na małe różyczki.
- Całość smażymy około 10 minut pod przykryciem, od czasu do czasu delikatnie mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.
- W tym czasie kiedy warzywa się duszą, w dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę, wrzucamy makaron i gotujemy al dente.
- Ugotowany makaron mieszamy razem z warzywami i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy śmietanę, mleko, gałkę i czubrycę. Mieszamy dokładnie i dodajemy połowę parmezanu.
- Sosem polewamy warzywa i posypujemy pozostałym parmezanem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekamy około 45 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Podziel się: