Zapiekanka z mięsem mielonym i kapustą włoską

Zapraszam Was dzisiaj na pyszną zapiekankę z kapusty włoskiej.
Zapiekanka z mięsem mielonym i kapustą włoską
Składniki
- 8-10 liści kapusty włoskiej
- 60 dag mięsa mielonego (wieprzowego)
- 20 dag ryżu
- 1 czerwona papryka
- 10 plastrów boczku
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oleju
Instrukcje
- Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Kapustę sparzyć chwilę w osolonym wrzątku, schłodzić w zimnej wodzie i osączyć z nadmiaru wody.
- Na patelni rozgrzać olej, zrumienić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodać mięso i smażyć do czasu, aż będzie miękkie.
- Paprykę myjemy, kroimy w kostkę.
- Ryż, mięso z cebulą i czosnkiem oraz papryką dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy 3-4 kawałki boczku, następnie 2-3 liście kapusty i warstwę mięsa. Ponownie kapustę i mięso i tak do wyczerpania składników. Na wierzchu rozkładamy pozostałe liście i boczek. Zapiekamy w 180 C, około 45 minut.
Podziel się: