Zapiekanka rybna z ziemniakami i tymiankiem
Dzisiaj ryba w innym wydaniu. Zapraszam na pyszną zapiekankę rybną z ziemniakami i tymiankiem.
Zapiekanka rybna z ziemniakami i tymiankiem
Składniki
- 500 g filetów rybnych (np. dorsz)
- 5 średnich ziemniaków
- 200 g pieczarek
- 2 łyżki mąki
- 100 ml śmietany 22%
- 20 dag sera żółtego
- sól
- pieprz
- łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej
- tymianek
Instrukcje
- Rybę solimy, oprószamy pieprzem i papryką. Obtaczamy w mące, nadmiar strzepujemy. Smażymy z obu stron, aż się zrumieni.
- Pieczarki kroimy na dowolne kawałki i obsmażamy. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, około 15 minut. Kroimy w plastry 0,5 cm.
- W naczyniu do zapiekania układamy rybę, na niej warstwę ziemniaków i pieczarek. Całość posypujemy świeżym lub suszonym tymiankiem. Śmietanę mieszamy z odrobiną wody i łyżeczką mąki, polewamy zapiekankę.
- Ser ścieramy na grubej tarce i posypujemy zapiekankę. Zapiekamy w piekarniku w temp 160 C około 30 minut (do czasu aż ser się zrumieni).