Zapiekanka mięsno-ziemniaczana

Lubicie zapiekanki? Dzisiaj przepis na pyszną zapiekankę mięsno-ziemniaczaną z dodatkiem czerwonej soczewicy. Pomysł na szybki i smaczny obiad.
Zapiekanka mięsno-ziemniaczana
Składniki
- 50 g masła
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 kg mielonej wołowiny
- 1 spora marchewka
- 3 duże pieczarki
- 3 łyżki czerwonej soczewicy
- 1 łyżeczka mąki
- 200 ml buliony drobiowego lub wołowego
- sól
- pieprz
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 łyżka masła
- 1 żółtko
- około ½ szklanki mleka lub śmietanki
Instrukcje
- Na dużej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Chwilę smażymy aż cebula się zeszkli, dodajemy mięso, startą marchewkę, pieczarki pokrojone na dowolne kawałki i smażymy około 10 minut. Dolewamy szklankę bulionu, przykrywamy i dusimy kolejne 10 minut. Po tym czasie dodajemy 3 łyżki czerwonej soczewicy i dusimy kolejne 10 minut. Odlewamy płyn do szklanki wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy żeby pozbyć się ew. grudek. Wlewamy do mięsa i chwilę jeszcze dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Do ugotowanych i utłuczonych ziemniaków dodajemy łyżkę masła oraz żółtko rozbełtane w mleku. Dokładnie mieszamy, ziemniaki nie mogą być zbyt rzadkie.
- Przekładamy na mięso i równo rozsmarowujemy. Możecie użyć rękawa cukierniczego wtedy wyjdą ładne rozetki.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekamy około 30-35 minut, aż ziemniaki się zrumienią. Smacznego.
