Zapiekane jajka w cieście francuskim.
Przepis na smaczne i szybkie śniadanie. Zapiekane jajka w cieście francuskim to propozycja na odświętne śniadanie, którym zaskoczycie swoich bliskich. Przygotowanie zapiekanych jajek nie zajmuje dużo czasu, potrzeba kilku składników. Efekt smakowy jak i wizualny z pewnością wielu z Was przypadnie do gustu.
Zapiekane jajka w cieście francuskim.
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- garść świeżego szpinaku lub 2 łyżki mrożonego
- 200 g wędzonego łososia lub szynki
- 1 cebula szalotka
- 2 łyżki oleju
- sól do smaku
- pieprz do smaku świeżo mielony
Instrukcje
- Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, lekko ją rumieniąc. Następnie dodajemy liście szpinaku lub jeśli używacie mrożonego (wcześniej rozmrożony i osączony z nadmiaru wody) szpinak. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Kokilki smarujemy odrobina masła lub wykładamy papierem do pieczenia.
- Ciasto francuskie kroimy na 4 kwadraty lub prostokąty, układamy w kokilkach żaroodpornych (średnica około 10 cm). Na spód kładziemy kawałki łososia (lub szynki) pokrojonego w dużą kostkę. Na wierzch wykładamy farsz szpinakowy.
- Następnie do każdej kokilki wbijamy jajko. Brzeg ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem.
- Kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C, pieczemy około 40 minut do czasu, aż ciasto ładnie się zrumieni, a białko się zetnie.
Podziel się:
Smaczne i pomysłowe śniadanie :-) często je przygotowuję, bo mój mąż też bardzo lubi jajka w takim wydaniu. Jest to nie tylko smaczne śniadanie, ale też ładnie prezentuje się na talerzu. Tego typu śniadanie próbowałam pierwszy raz na wakacjach i od razu szukałam przepisu. Polecam wszystkim osobom, które tak jak ja uwielbiają jajka :-)