Wiśniowa chmurka.
Wiśniowa chmurka to nic innego jak inna wersja malinowej chmurki. Jeśli macie zapas mrożonych wiśni lub po prostu uwielbiacie wiśnie to wiśniowa chmurka Was zachwyci.
Wiśniowa chmurka
Składniki
Składniki na ciasto:
- 6 jajek
- 300 g masła
- 400 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia płaskie
Składniki na pianę:
- 180 g cukru drobnego
- szczypta soli
- 75 g płatków migdałowych
Składniki na masę wiśniową:
- 600 g wiśni (bez pestek) świeżych lub po rozmrożeniu
- 3 galaretki o smaku wiśniowym
- Galaretki rozpuszczamy w 1 litrze gorącej wody, kiedy wystygnie dodajemy lekko rozmrożone maliny. Odstawiamy do czasu, aż zacznie tężeć.
Składniki na masę śmietanową:
- 500 ml śmietanki 30 % lub 36 %
- 500 ml serka mascarpone
- 4 łyżeczki żelatyny czubate
- 3 łyżki cukru pudru
Instrukcje
Ciasto:
- Ciasto: Żółtka ucieramy z cukrem i masłem na jasną, puszystą masę. Pod koniec ucierania dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników.
- Ciasto dzielimy na dwie części, (połowa waży około 450 g). Formę o wymiarach 23X36 wykładamy papierem do pieczenia, Połowę ciasta rozmasowujemy na blaszce (nie jest to łatwe ponieważ ciasto się klei i jest gęste, ale przy pomocy lekko wilgotnej łyżki z pewnością sobie poradzicie
- Ciasto pieczemy w 180 C przez około 20-25 minut do czasu, aż się zrumieni
- Drugą blaszkę przygotowujemy w ten sam sposób jednak na wierzch drugiego wykładamy pianę, którą należy przygotować w następujący sposób:
- Pianę ubijamy na sztywno z dodatkiem soli, pod koniec ubijania stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier. Rozsmarowujemy na drugim cieście, a wierzch piany posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy 20-25 minut w 180 C. Jeśli macie duży piekarnik możecie piec oba ciasta jednocześnie jedno pod drugim.
Krem:
- Żelatynę zalewamy 5 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na kilka minut żeby napęczniała. Zalewamy gorącą wodą 2/3 szklanki i mieszamy do czasu, aż się rozpuści.
- Zimną śmietankę, mascarpone oraz cukier puder przekładamy do miski miksujemy na sztywno. Dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę, chwilę miksujemy. Do żelatyny można dodać odrobinę kremu i rozmieszać ją w niewielkim naczyniu i potem dodać do reszty.
- Połowę kremu wykładamy na ciasto bez piany i migdałów i wkładamy go na kilka minut do lodówki. Następnie na krem wylewamy tężejącą galaretkę malinową i ponownie wkładamy do lodówki na kilka minut. Kiedy galaretka będzie sztywna wykładamy pozostałą masę i całość przykrywamy ciastem z pianą i migdałami. Ciasto wkładamy do lodówki i zostawiamy na 2-3 h a najlepiej na całą noc.
Ciasto wygląda rewelacyjnie! Wiśnie i śmietanka tworzą idealną całość :) do tego prażone migdały, idealne ciacho do filiżanki kawy. Pozdrawiamy pięknie