Tartaletki brzoskwiniowe – mini tarty (babeczki)

Lato jeszcze trwa, więc zapraszam Was na pyszne, letnie mini tarty z soczystymi, pachnącymi słońcem brzoskwiniami.
Tartaletki brzoskwiniowe – mini tarty (babeczki)
Porcje 5
Składniki
Składniki na ciasto:
- 50 g zimnego masła
- 3 łyżki cukru
- 80 g mąki pszennej
- 2 szczypty proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka kwaśnej śmietany
Składniki na masę:
- 3 brzoskwinie świeże lub z puszki
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 100 g sera dwukrotnie zmielonego (np. z wiaderka)
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 czubata łyżka budyniu waniliowego (bez cukru)
Instrukcje
Ciasto:
- Podane składniki siekamy i zagniatamy na gładkie ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. godzinę.
Masa serowa:
- Brzoskwinie obieramy ze skórki, (z puszki osączamy z zalewy) miksujemy. Jajko ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy śmietanę, budyń oraz ser i na koniec mus z brzoskwiń.
Całość:
- Formy do tartaletek smarujemy tłuszczem, każdą wyklejamy ciastem, nakłuwamy widelcem. Masę serową przelewamy do przygotowanych foremek z ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 minut.
- Lekko studzimy i wyjmujemy z foremek, odstawiamy do wystygnięcia i ozdabiamy ulubionymi owocami.
