Szpinakowe naleśniki nadziewane kurczakiem

Dzisiaj kurczak z dodatkiem szpinaku, jest przy nim trochę pracy, ale efekt końcowy jest naprawdę dobry. Ja osobiście uwielbiam szpinak pod każdą postacią, ale myślę, że posmakuje nawet tym którzy za nim nie przepadają. Zapraszam.
Szpinakowe naleśniki nadziewane kurczakiem
Porcje 6
Składniki
- 1 duża pierś z kurczaka około 400 g (może być filet z indyka)
- 200 g mrożonego szpinaku (liście lub rozdrobniony)
- 250 ml mleka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g żółtego sera
- 100 g mąki
- 1 duże jajko
- 4 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- tymianek
- rozmaryn
- ulubione przyprawy do kurczaka
Instrukcje
- Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, obsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy paprykę, sól, pieprz, szczyptę rozmarynu i tymianku. Smażymy do miękkości lekko rumieniąc.
- Szpinak rozmrozić, osączyć na sicie z nadmiaru wody, jeśli używacie szpinaku w całych liściach trzeba go lekko zblendować, jeśli rozdrobniony nie ma takiej konieczności.
- W misce mieszamy mąkę, proszek, mleko, jajko, olej, szpinak oraz sporą szczyptę soli. Jeśli ciasto jest zbyt gęste możecie dodać jeszcze odrobinę mleka.
- Na niewielkiej ilości oleju smażymy naleśniki.
- Ser zetrzeć na tarce.
- Na każdym naleśniku układamy starty żółty ser i porcję kurczaka. Zawijamy w koperty, układamy na suchej patelni i podgrzewamy tylko tyle żeby ser w środku się roztopił. Podajemy na ciepło. Smacznego.