Śledzie w śmietanie
Na wigilijnym stole zawsze pojawiają się śledzie, które można przygotować na wiele sposobów. Dzisiaj proponuję przepis na moje ulubione śledzie w śmietanie. Nie potrzebujemy wielu składników, są szybkie i proste do zrobienia. A Wy jakie śledzie lubicie najbardziej?
Śledzie w śmietanie
Składniki
- 4-5 płatów śledziowych
- 1 duże jabłko
- 1 duża cebula
- 3-4 łyżki śmietany 22%
Instrukcje
- Śledzie moczymy minimum przez godzinę w wodzie, zmieniając raz wodę. Po tym czasie osączamy z nadmiaru na ręczniku papierowym i kroimy je na 1 cm kawałki. Układamy na półmisku.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, jabłko obieramy i również kroimy w drobną kostkę. Cebulę mieszamy z jabłkiem i dodajemy śmietanę, jeśli zrobimy to szybko jabłko nie zdąży nam ściemnieć. Wykładamy na śledzie, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum godzinę. Smacznego.
- Możemy też pokroić śledzie na mniejsze kawałki i wymieszać je delikatnie z pozostałymi składnikami, całość posypać koperkiem.
Podziel się: