Śledzie w pomidorach z rodzynkami.

Dzisiaj kolejny przepis na pyszne śledzie w sosie pomidorowym z rodzynkami. Według mnie są idealne, sos pomidorowy z rodzynkami idealnie podkreśla smak śledzi. Do tego będą pięknie wyglądały na świątecznym stole. Pyszne śledzie na słodko.
Śledzie w pomidorach z rodzynkami
Składniki
- 4 płaty filetów śledziowych
- 2 duże cebule
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki dobrego ketchupu (czytajmy skład)
- 80 g koncentratu pomidorowego
- garść rodzynek
- ¼ szklanki wody
- 1 łyżka miodu
- duża szczypta pieprzu
- duża szczypta cynamonu
Instrukcje
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, odrobinę solimy i smażymy na oleju do czasu, aż będzie miękka. Nie rumienimy.
- Dodajemy ketchup i koncentrat pomidorowy, chwilę dusimy i dodajemy wodę. Dokładnie mieszamy i dodajemy rodzynki, pieprz, cynamon i miód. Chwilę smażymy, studzimy.
- Śledzie moczymy minimum przez godzinę w wodzie, zmieniając wodę. Osączamy z nadmiaru wody na ręczniku papierowym i kroimy je na dowolnej wielkości kawałki.
- Śledzie układamy warstwami na przemian z wystudzonym sosem pomidorowym. Odstawiamy na minimum kilka godzin, żeby smaki dobrze się połączyły.
