Śledź pod buraczkiem. Szuba. Śledź pod pierzynką.
Święta święta i po świętach, a dla tych, którzy myślą już o Sylwestrowym menu mam propozycję na pyszne śledzie pod buraczkiem.
Śledź pod buraczkiem. Szuba. Śledź pod pierzynką.
Składniki
- 8 filetów śledziowych
- 3 cebule
- 4 buraki
- 6 ziemniaków
- 3 jajka
- sól
- pieprz
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyżka koperku
- 250 ml kwaśnej śmietany
- 380 ml majonezu
Instrukcje
- Buraki i ziemniaki gotujemy w skórce do miękkości. Jajka gotujemy na twardo, cebulę kroimy w drobną kostkę.
- Śledzie moczymy w wodzie minimum godzinę, osączamy na ręczniku papierowym i kroimy w paski.
- W misce łączymy śmietanę z majonezem.
- Na dnie sporej miski układamy część śledzi, posypujemy połową cebuli i oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem. Polewamy małą ilością sosu. Na tarce o grubych oczkach trzemy buraki, delikatnie je rozkładamy widelcem, oprószamy solą, pieprzem. Na buraki ścieramy 3 ziemniaki, rozrzucamy widelcem, ponownie oprószamy solą i pieprzem. Polewamy sosem. Powtarzamy kolejno warstwy śledzie, cebula, sos, buraki, ziemniaki, sos.
- Na wierzch ścieramy jajka. Posypujemy koperkiem i pietruszką. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 2 godziny. Smacznego.