Sernik z rosą
Już od dawna szykowałam się do zrobienia tego sernika, serniki wszelakie uwielbiam. Ten jest bardzo efektowny, kropelki rosy, które pojawiają się po upieczeniu wyglądają bardzo ładnie. :)
Sernik z rosą
Składniki
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g schłodzonego masła
- 2 żółtka
- 1 jajko
- ½ szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu 3 krotnie zmielonego lub z wiaderka
- 3 szklanki mleka
- 4 żółtka
- 2 jajka
- ¾ szklanki cukru
- 2 torebki budyniu śmietankowego lub waniliowego (bez cukru)
- ½ szklanki oleju rzepakowego
Składniki na bezę:
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
Instrukcje
Ciasto:
- Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę, dodajemy zimne masło i wszystko dokładnie siekamy nożem. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.
- Jeśli macie malakser wtedy wszystkie składniki umieszczamy w misie i wyrabiamy ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki.
- Schłodzonym ciastem wylepiamy formę o wymiarach 24 x 36, wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 10-15 minut, aż się lekko zrumieni.
Masa serowa:
- W misce wymieszać mleko razem z budyniami.
- Jajka dokładnie ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę, następnie łyżka po łyżce dodajemy biały ser cały czas miksując. Do masy serowej dodajemy rozmieszane budynie miksując powoli. (Należy zmniejszyć prędkość miksera ponieważ masa jest rzadka i mocno pryska). Na koniec powoli wlewamy olej. Masę serową (dość rzadką) przelewamy na wcześniej podpieczony spód i wstawiamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 C, pieczemy około 50 minut (masa powinna się ściąć). Dziesięć minut przed końcem pieczenia przygotowujemy bezę.
Beza:
- Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania łyżka po łyżce dodajemy cukier i całość ubijamy na sztywno, aż cukier się rozpuści.
- Przygotowaną bezę wykładamy na ciasto i rozsmarowujemy na wierzchu. Zmniejszamy moc piekarnika do 150 stopni i wkładamy ciasto ponownie przez 15-18 minut.
- Upieczony sernik wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Na wierzchu ciasta zaczną pojawiać się kropelki rosy. Smacznego.