Sernik z dodatkiem mleka w proszku.
Dzisiaj sprawdzony przepis na sernik z dodatkiem mleka w proszku. Sernik, który jest bardzo kremowy i delikatny. Sernik z mlekiem w proszku możecie przygotować na wcześniej przygotowanym kruchym spodzie, na spodzie z herbatników lub bez. Ja wierzch sernika oprószyłam cukrem pudrem, ale może być z dodatkiem polewy lub lukru.
Sernik z dodatkiem mleka w proszku.
Składniki
Składniki na spód:
- 2 szklanki mąki pszennej szklanka 250 ml
- 1 żółtko białko można dodać do piany
- 130 g zimnego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia płaska
- 2 łyżki cukru pudru
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera dwukrotnie mielonego (tłustego lub półtłustego) lub z wiaderka
- 6 jajek
- ¾ szklanki drobnego cukru 160 g
- 1 laska wanilii lub łyżeczka pasty waniliowej
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (łącznie 80 g) lub 70 g mąki ziemniaczanej
- ¾ szklanki oleju lub 170 g rozpuszczonego masła
- 1 szklanka mleka szklanka 250 ml
- 1 szklanka mleka w proszku 100 g
Instrukcje
Spód:
- Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę, zimne masło siekamy nożem. Po chwili wszystko dokładnie wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 15 minut do lodówki.
- Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki 25X35 cm, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy rozwałkowane ciasto. Jeśli macie problem z rozwałkowaniem możecie zetrzeć je na tarce i potem uklepać w formie.
- Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20 min, aż się zrumieni. Odstawiamy do wystudzenia.
Sernik:
- Żółtka razem z cukrem miksujemy na jasną puszystą masę.
- Cały czas ucierając łyżka po łyżce dodajemy twaróg. Dodajemy wanilię lub pastę.
- Następnie wsypujemy proszek budyniowy lub mąkę ziemniaczaną. Miksujemy, aż składniki się połączą.
- Następnie cienką stróżką dolewamy olej lub masło (ja dodałam masło) cały czas miksując.
- Kiedy dodamy cały olej, dolewamy mleko miksując na małych obrotach miksera, a na koniec mleko w proszku.
- Miksujemy chwilę, aż składniki się połączą.
- W osobnej misce miksujemy białka ze szczyptą soli na sztywno. Jeśli sernik robicie z kruchym spodem można dodać białko, które pozostało po zrobieniu kruchego ciasta.
- Ubite białka delikatnie mieszamy łyżką, aż dokładnie połączą się z masą serową. Nie można mieszać zbyt mocno żeby piana nie opadła.
- Następnie sernik przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi formy należy wyżej wyłożyć papierem robiąc ranty ponieważ sernik sporo urośnie w czasie pieczenia.
- Na spód piekarnika lub na blaszkę, którą umieścimy pod sernikiem wlewamy wodę, dzięki czemu sernik podczas pieczenia mniej pęka i później jest bardziej kremowy.
- Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C (grzałka góra-dół) i pieczemy około 1 h.
- Po upieczeniu wyjmujemy wodę i delikatnie uchylając piekarnik zostawiamy sernik, aż przestygnie.
- Wystudzony sernik polewamy polewą lub oprószamy cukrem pudrem.
Czy jeśli dodam tylko szklankę mleka w proszku to wystarczy?
Tak jak w przepisie
Dziś upiekłam ten sernik. Rodzina go pochwaliła. Dzięki za przepis. Pozdrawiam i wesołych świąt. Jola
Miło mi, cieszę się, że smakuje :)