Sernik na zimno z malinami i mascarpone.
Przepis na pyszne, domowe ciasto bez pieczenia. Ciasto malinowe z galaretką i dodatkiem świeżych owoców. Oszukany sernik na zimno z ciasteczkowym spodem. Dodatek mascarpone i śmietanki sprawia, że jest bardzo delikatne. Poza sezonem może być z dodatkiem mrożonych malin. To także świetny sposób na wykorzystanie mrożonych owoców. Idealnie pasuje do pysznej porannej, popołudniowej i wieczornej kawy. Doskonale sprawdzi się jako deser dla dzieci.
Sernik na zimno z malinami
Składniki
- 1 opakowanie herbatników około 230 g
- 100 g masła (roztopić)
- 4 łyżki cukru pudru
- 500 g serka mascarpone
- 3 czubate łyżeczki żelatyny
- 300 ml śmietany kremówki 30 lub 36% mocno schłodzonej
- 500 g malin (świeże lub mrożone)
- 1 galaretka (czerwona)
Instrukcje
- Żelatynę namaczamy w kilku łyżkach zimnej wody.
- Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody.
- Tortownicę 23-24 cm smarujemy masłem i wykładamy przezroczystą folią. Ciastka miksujemy w malakserze lub rozdrabniamy w dowolny sposób, mieszamy z masłem i wykładamy spód formy. Mocno ugniatamy dłonią i wstawiamy do lodówki.
- Żelatynę zalewamy ¼ szklanki gorącej wody i dokładnie mieszamy do czasu aż się rozpuści.
- Ubijamy śmietanę a pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy serek mascarpone i ubijamy do czasu aż składniki się połączą. Na końcu dodajemy rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę, miksujemy, dodajemy garść malin i szybko mieszamy.
- Wykładamy do tortownicy i w miarę możliwości wyrównujemy, na wierzch wysypujemy pozostałe owoce i zalewamy tężejącą galaretkę.
- Wstawiamy do lodówki i zostawiamy minimum na 2 – 3 h.