Sernik na kruchym spodzie z powidłami śliwkowymi
Przepisów na serniki jest mnóstwo, ja wczoraj upiekłam sernik na kruchym spodzie z dodatkiem powideł śliwkowych. Dzięki temu, że powidła są lekko kwaśne słodki smak sernika jest odrobinę przełamany lekko kwaśnymi powidłami i smakuje wyśmienicie, tak jak lubię. Sernik po upieczeniu i wystudzeniu możecie dodatkowo oprószyć cukrem pudrem, polać roztopioną czekoladą czy polukrować. Z pewnością w te święta zrobię go raz jeszcze. Smacznego :)
Sernik na kruchym spodzie z powidłami śliwkowymi
Składniki
Składniki na spód:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 żółtko
- 130 g masła
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 słoiczek powideł śliwkowych (250 ml)
Składniki na sernik:
- 1 kg białego sera z wiaderka lub śmietankowego
- 7 jajek
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 100 g masła (rozpuszczone i wystudzone)
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego (bez cukru)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka drobnego cukru
Instrukcje
- Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę, zimne masło siekamy nożem. Po chwili wszystko dokładnie wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 15 minut do lodówki.
- Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki 23X36 cm, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy rozwałkowane ciasto. Jeśli macie problem z rozwałkowaniem możecie zetrzeć je na tarce i potem uklepać w formie. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C i pieczemy około 20 min, aż się zrumieni. Odstawiamy do wystudzenia.
- Wystudzone ciasto smarujemy powidłami śliwkowymi lub dowolnym dżemem najlepiej lekko kwaśnym. Słoiczek 250 ml.
- Na początek pamiętajcie, że wszystkie składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową. Najlepiej wszystkie składniki wyjąć minimum godzinę przed robieniem sernika.
- Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy pół szklanki cukru i 3 łyżki soku z cytryny, całość miksujemy na jasną puszystą masę.
- Do utartych żółtek łyżka po łyżce stopniowo dodajemy ser, a na koniec mąkę ziemniaczaną i budyń. Chwilę miksujemy i wlewamy roztopione, przestudzone masło. Miksujemy, aż składniki się połączą.
- W drugiej misce ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. Kiedy piana będzie sztywna łyżka po łyżce dodajemy pół szklanki cukru.
- Do masy serowej dodajemy część ubitej piany i delikatnie mieszamy, po chwili dodajemy resztę.
- Ciasto przelewamy na wcześniej przygotowany spód, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około godzinę. Studzimy w uchylonym piekarniku. Smacznego.