Sernik królewski
Kolejny klasyczny sernik, który pewnie większość z Was z zna, to sernik królewski z dodatkiem ciemnego kakao. Jest bardzo delikatny i wyjątkowo smaczny. Kto zna łapka w górę, kto nie zachęcam do pieczenia bo naprawdę warto. :)
Sernik królewski
Składniki
Składniki na ciasto:
- 350 g mąki
- 1 jajko
- 200 g zimnego masła
- 150 g cukru pudru
- 40 g śmietany 18%
- 25 g kakao ciemnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego (lub z wiaderka)
- 5 jajek
- 150 g cukru
- 200 g masła
- 20 g budyniu waniliowego lub śmietankowego
Instrukcje
- Wszystkie składniki potrzebne do zrobienia ciasta umieszczamy na stolnicy, siekamy i zagniatamy ciasto, ew. wrzucamy do misy miksera i wyrabiamy. Ciasto dzielimy na pół i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na 2-3 godziny do zamrażarki.
- Białka oddzielamy od żółtka. Żółtka ucieramy razem z cukrem na puszystą masę. Dodajemy miękkie masło chwilę miksujemy tylko do połączenia składników i partiami dodajemy ser oraz budyń. Na koniec dodajemy białka ubite na sztywną pianę i całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy, aż do połączenia się składników.
- Część ciasta ścieramy na tarce na blachę o wymiarach 26X30 cm wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie i równomiernie rozkładamy. Na ciasto wylewamy przygotowaną masę serową, a na wierzch ścieramy drugą część ciasta. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C na około godzinę. Piekarnik góra-dół. Studzimy w uchylonym piekarniku. Smacznego :)