Sernik krakowski
Sernik krakowski, znany też pod nazwą sernik z kratką. To jeden ze smaczniejszych i bardziej popularnych serników. Sernik z mnóstwem rodzynek, pomarańczową skórką, oblany cytrynowym lukrem. Sernika krakowskiego nie może zabraknąć w święta. Jeśli jeszcze nie robiliście sernika krakowskiego to tu macie sprawdzony przepis. Zapraszam. :)
Sernik krakowski
Składniki
Składniki na ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 170 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera trzykrotnie mielonego, z wiaderka lub śmietankowego
- 150 g masła
- 8 jajek + jedno do posmarowania
- 200 g drobnego cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g rodzynek
- 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Instrukcje
Ciasto:
- Mąkę, proszek, cukier, jajko i masło wykładamy na stolnicę. Siekamy nożem i po chwili szybko zagniatamy gładkie ciasto.
- Jeśli macie malakser to wszystkie składniki wkładamy do malaksera i miksujemy na gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.
- Wszystkie składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową.
Ser:
- Żółtka miksujemy z cukrem na jasną puszystą masę, dodajemy masło i miksujemy, aż składniki się połączą. Następnie łyżka po łyżce dodajemy biały ser, przesianą mąkę ziemniaczaną, rodzynki, pomarańczową skórkę i miksujemy tylko do połączenia się składników.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy do masy serowej i już delikatnie mieszamy łyżką, aż połączą się z masą serową.
Całość:
- ¾ ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do formy o wymiarach 25X36 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Przelewamy masę serową i ozdabiamy pozostałym ciastem. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy paseczki, które układamy na cieście w charakterystyczną kratkę.
- Paseczki smarujemy rozbełtanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około godziny.
- Sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Po całkowitym wystudzeniu możemy polać je lukrem.
Sernik to chyba moje ulubione ciasto, takiego jeszcze sama nie robiłam. Chociaż dobrze smak znam :)