Sernik brzoskwiniowy

Dzisiaj zapraszam Was na przedświąteczny sernik brzoskwiniowy. Jego smak jest po prostu obłędny. Jest lekki, puszysty i bardzo delikatny.
Sernik brzoskwiniowy
Składniki
Składniki na spód:
- 300 g mąki pszennej
- 3 żółtka
- 150 g miękkiego masła
- 120 g cukru pudru
- 4 łyżki gęstej śmietany
- 20 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera białego, trzykrotnie mielonego
- 6 jajek
- 250 g cukru
- 1 budyń waniliowy (bez cukru)
- 150 g masła stopionego i schłodzonego
- puszka brzoskwiń
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 2 żółte galaretki
Instrukcje
- Składniki na spód siekamy i dokładnie wyrabiamy, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. godzinę. Po godzinie ciasto rozwałkowujemy na wielkość formy (25X36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Spód pieczemy około 20 minut w 180 C.
- Brzoskwinie miksujemy. Żółtka miksujemy na puszystą masę, dodajemy małymi porcjami ser, wlewamy rozpuszczone i wystudzone masło, dodajemy budyń, proszek do pieczenia i zmiksowane brzoskwinie. Delikatnie miksujemy.
- Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy na wcześniej podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy kolejne 50 min. Możemy przykryć folią aluminiową wtedy mamy pewność, że nie przypiecze się od góry.
- Sernik studzimy przez godzinę w lekko uchylonym piekarniku.
- Na wystudzony sernik wylewamy lekko tężejącą galaretkę. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego.
Podziel się: