Sałatka śledziowa z pieczarkami
Po tylu słodkościach przyszła pora na coś bardziej wytrawnego. Macie ochotę na śledzie? Sałatka jest wyrazista w smaku dlatego, żeby przełamać jej smak można dodać łyżkę majonezu lub jogurtu.
Sałatka śledziowa z pieczarkami
Składniki
- 4-5 płatów śledziowych
- 200 g marynowanych pieczarek
- 1 średnia czerwona cebula
- 2 ogórki kiszone
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- olej
- majonez lub jogurt
- pieprz
Instrukcje
- Śledzie zalewamy wodą lub mlekiem i odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie osuszamy je na papierowym ręczniku i kroimy w kostkę.
- Cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Pieczarki osączamy z zalewy i większe dzielimy na pół.
- Wszystkie składniki łączymy w misce, dolewamy 2-3 łyżki oleju i ew. majonez oraz natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku pieprzem.
Podziel się: