Ryba po grecku.
Teraz kiedy warzywa mają najlepszy smak, zachęcam do zrobienia ryby po grecku. Każdy ma swój ulubiony przepis na taką rybę, a ja dzisiaj dzielę się swoim.
Ryba po grecku
Składniki
- 1 kg ryb (np. dorsz, mintaj, miruna)
- 3-4 jajka
- bułka tarta
- 3-4 łyżki mąki
- olej
- 1-1,5 kg marchewki
- 1 duży seler
- 2 pietruszki
- 2 średnie cebule
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- 100 ml oleju rzepakowego
Instrukcje
- Rybę kroimy na kawałki, solimy, oprószamy mąką, maczamy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w bułce tartej, smażymy na złoty kolor. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej (około 100 ml), wrzucamy drobno pokrojoną cebulę. Kiedy będzie miękka dodajemy warzywa starte na tarce o grubych oczkach. W miarę potrzeby dolewamy pół szklanki wody. Dusimy do czasu, aż warzywa będą miękkie, a nadmiar płynu odparuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy koncentrat pomidorowy do smaku. Układamy na półmisku na przemian ryba z warzywami.