Różowe śledzie w zalewie octowej.
Dzisiaj przepis na śledzie w zalewie octowej. Do tej pory robiłam śledzie bez octu, ale te zachęciły mnie swoim kolorem. Piękny różowy kolor śledzi z pewnością zachwyci gości nie tylko wyglądem ale i smakiem. Są bardzo oryginalne i delikatne w smaku, spróbujcie, polecam. Z pewnością będą ozdobą na świątecznym stole.
Różowe śledzie w zalewie octowej
Składniki
- 6 filetów śledziowych
- 150 ml octu
- 150 ml wody
- 100 g cukru
- 2 spore cebule czerwone
- 2 cienkie marchewki
- 4 ziarenka pieprzu
- 3 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
Instrukcje
- Śledzie płuczemy, zalewamy zimną wodą i moczymy 2 godziny. Osączamy na ręczniku papierowym, kroimy na 1,5 cm kawałki.
- Obraną cebulę kroimy w krążki, marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
- Do garnka wlewamy wodę, ocet, cukier, dodajemy pieprz, ziele i liście laurowe. Całość zagotowujemy i dodajemy pokrojoną marchewkę oraz cebulę, gotujemy 2 minuty. Studzimy i przecedzamy przez sitko.
- Śledzie układamy w słoiku na przemian z cebulką i marchewką, zalewamy zimną zalewą. Zakręcony słoik wstawiamy do lodówki i zostawiamy na 3-4 dni. Smacznego.