Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
Rolada szpinakowa to świetna propozycja dla tych, którzy lubią szpinak, a także dla tych, którzy chcą go polubić. Roladę przygotowuje się bardzo szybko i prosto. Idealna na imprezę czy lekką kolację, a także jako przystawka na Wielkanocny stół.
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
Składniki
- 200 g szpinaku mrożonego, rozdrobnionego – ( 450 g szpinaku mrożonego)
- 2 czubate łyżki mąki
- 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
- 50 ml mleka
- ½ łyżeczki soli
- szczypta gałki muszkatołowej
- duża szczypta pieprzu mielonego
- 300 g serka śmietankowego
- 300 g łososia wędzonego w plastrach
- 1 łyżka chrzanu – opcjonalnie
Instrukcje
- Szpinak rozmrażamy na sicie, następnie odciskamy z nadmiaru wody.
- Przekładamy do miski, dodajemy żółtka, mleko, przyprawy oraz mąkę. Całość miksujemy.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy do masy szpinakowej i delikatnie mieszamy.
- Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę szpinakową i wyrównujemy.
- Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C (środkowa półka piekarnika) i pieczemy 18 – 20 minut. (kiedy zacznie się delikatnie rumienić jest gotowa).
- Upieczoną roladę przekładamy na blat (papierem do góry) i delikatnie go zdejmujemy, roladę zostawiamy do wystudzenia.
- Serek przekładamy do miski, dodajemy chrzan, posiekany koperek lub natkę pietruszki, mieszamy i wykładamy na wcześniej upieczone ciasto. Na wierzch wykładamy plastry łososia.
- Zaczynamy zwijać roladę (dłuższym bokiem), powoli i dość ciasno. Owijamy ją ponownie papierem lub folią spożywczą i wstawiamy do lodówki (30 min wystarczy).
- Gotową roladę kroimy na 1,5 cm plastry.