Pralinki kokosowe.
Delikatne, kremowe pralinki o smaku kokosowym, otulone wiórkami kokosowymi. Bajecznie proste do zrobienia i wyśmienite w smaku. Do środka pralinek wkładamy migdał dzięki czemu smakują prawie jak oryginalne. Ładnie zapakowane mogą być miłym upominkiem dla bliskiej osoby. Sprytny sposób na zrobienie domowego Raffaello. Pralinki przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku, można je trzymać do 7 dni.
Składniki
- 130 g wafelków o smaku kokosowym w jasnej polewie lub bez
- 100 g wiórków kokosowych + około 100 g do obtoczenia
- 250 ml śmietanki 30 % lub 36 %
- 50 g masła
- 1 tabliczka białek czekolady 90 g
- 100 g migdałów bez skórki
- 4 czubate łyżki mleka w proszku
Instrukcje
- Jeśli nie macie obranych migdałów należy zalać je gorącą wodą i odstawić na 15 minut. Po tym czasie skórka z migdałów powinna łatwo schodzić. Obrane migdały osuszamy.
- Wafelki blendujemy.
- W garnku podgrzewamy śmietankę (nie gotujemy), zdejmujemy z palnika i dodajemy masło oraz połamaną czekoladę. Mieszamy rózgą, aż składniki się rozpuszczą i połączą.
- Lekko studzimy i dodajemy zblendowane wafelki, mleko w proszku oraz wiórki kokosowe. Całość dokładnie mieszamy łyżką. W wersji dla dorosłych do masy można dodać 1 łyżkę spirytusu.
- Masę wstawiamy do lodówki, aż lekko stwardnieje na około 1 h. Wcześniej garnek przykrywamy folią spożywczą żeby nie chłonęła zapachów z lodówki.
- Ze schłodzonej masy odrywamy kawałki i formujemy kulki, do każdej z nich wkładamy migdał i tak zlepiamy żeby był w środku. Kuleczki obtaczamy w wiórkach kokosowych i układamy w małych papilotkach.
- Każda moja kulka miała po 12 g, jeśli ktoś nie lubi lub nie może jeść migdałów można je pominąć. Gotowe pralinki przechowujemy w chłodnym miejscu szczelnie przykryte.
Wypróbowałam przepis. Bardzo pyszne.
Cieszę się, że smakowały :)
Przepysznie wyglądają te kokosanki. Kojarzą mi się z dzieciństwem! Chętnie spróbuję ;)