Polędwiczki w cieście francuskim z pieczarkami
Nie macie pomysłu na weekendowy obiad? Jeśli tak to zapraszam do wypróbowania pysznej, delikatnej polędwiczki pieczonej w cieście francuskim z pieczarkami. Do tego garść sałat z odrobiną oliwy. Pycha.
Polędwiczki w cieście francuskim z pieczarkami
Składniki
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 600 g pieczarek
- 10 plastrów szynki dojrzewającej
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 jajko
- pieprz
- sól
- tymianek
- papryka słodka
- papryka ostra
- 4-5 łyżek oleju
- 1 łyżka masła klarowanego
Instrukcje
- Polędwiczkę dokładnie oczyszczamy z włókien. Nacieramy solą, pieprzem, tymiankiem papryką słodką i ostrą. Owijamy folią spożywczą ew. wkładamy do woreczka i odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.
- Pieczarki obieramy, blendujemy, ścieramy na tarce lub kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego dodajemy pieczarki, cebulę drobno pokrojoną i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, smażymy do czasu, aż nadmiar płynu odparuje. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i całość studzimy.
- Na dużej patelni mocno rozgrzewamy olej i wkładamy osuszoną polędwiczkę. Mocno rumienimy z każdej strony, nie smażymy zbyt długo. Odkładamy na talerz i studzimy.
- Ciasto francuskie rozwijamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy szynkę „na zakładkę” na nią rozkładamy zimne pieczarki. Na pieczarkach układamy polędwiczkę. Zwijamy ciasto, smarując jego brzegi jajkiem żeby dobrze się skleiło. Delikatnie nacinamy z wierzchu i całość smarujemy rozbełtanym jajkiem.
- Pieczemy 25 minut w 200 C, jeśli lubicie bardziej wypieczone mięso zostawcie je na kolejne 5 minut. Smacznego.