Pierś z kurczaka w cieście francuskim
Jeśli szukacie pomysłu na zbliżającą się kolację walentynkową, albo po prostu nie macie pomysłu na niebanalny obiad, to zapraszam do wypróbowania kurczaka w nowej odsłonie. Wygląda apetycznie, a smakuje jeszcze lepiej. Tu szczególny ukłon w stronę Panów, tym przepisem z pewnością zaskoczycie swoją drugą połówkę. ;)
Pierś z kurczaka w cieście francuskim
Składniki
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 opakowanie świeżego szpinaku
- 4 plastry ulubionego żółtego sera
- 1 łyżeczka śmietany 22%
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej
Instrukcje
- Pierś dzielimy na pół i wkładamy do marynaty, którą robimy następująco : w miseczce mieszamy 2 łyżki oliwy, sporą szczyptę soli, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, pieprz, łyżeczkę papryki. Piersi obtaczamy w marynacie, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i przesmażamy 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony. Pamiętajcie żeby nie przyrumienił się zbyt mocno ponieważ stanie się gorzki w smaku. Dodajemy szpinak i dusimy, aż zmięknie, dodajemy sól i pieprz do smaku, a na koniec łyżeczkę śmietany. Dusimy jeszcze chwilę do czasu, aż nadmiar płynu odparuje.
- Piersi z kurczaka nacinamy od góry tak żeby powstały kieszonki. Jeśli podczas tej czynności zrobi się dziura nie przejmujcie się ponieważ farsz nie wypłynie, a uszkodzenie załatacie plastrem sera. Kieszonki wypełniamy farszem szpinakowym i piersi owijamy żółtym serem.
- Ciasto francuskie dzielimy na pół i każdą połówkę nacinamy po skosie. (tak jak na zdjęciu).
- Na środku umieszczamy pierś i zawijamy do środka (tak jak chałkę), następnie dokładnie smarujemy rozbełtanym jajkiem.
- Układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 45 minut. Pamiętajcie, że czas pieczenia podany jest orientacyjnie, każdy piekarnik piecze inaczej. Ciasto ma być w pięknym złotym kolorze.
- Do takich piersi możecie podać świeży szpinak lub lekką sałatkę.