Pieczona chrupiąca ciecierzyca.
Dzisiaj zapraszam Was po przepis na szybką przekąskę. Pieczona ciecierzyca to smaczna przekąska na Sylwestra, imprezę czy wieczór filmowy. Jest smaczna, zdrowa i bardzo łatwa do przygotowania.
Pieczona chrupiąca ciecierzyca
Składniki
- 1 puszka lub słoik ciecierzycy 400 g
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej opcjonalnie
- 0,5 łyżeczki soli
Instrukcje
- Ciecierzycę osączamy na sicie, następnie dokładnie osuszamy na ręczniku papierowym.
- W miseczce łączymy oliwę z przyprawami. Dodajemy soczewicę i dokładnie mieszamy.
- Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 190 C (góra – dół) około 20-25 minut. Czasem potrzeba więcej ale to zależy od piekarnika. Sprawdzamy co kilka minut czy jest ok, warto ją zamieszać i pilnować żeby się zbyt mocno nie przypiekła.