Omlet wytrawny

Dzisiaj przepis na pyszne śniadanie, omlet wytrawny. Z dodatkiem papryki, żółtego sera i mnóstwem natki pietruszki. Jest delikatny, puszysty ale bardzo sycący, tak naprawdę możecie dodać do niego swoje ulubione dodatki.
Omlet wytrawny
Składniki
- 3 jajka
- 3 łyżki mleka
- 1 plaster szynki lub kiełbasy
- 1 plaster żółtego sera
- pół papryki
- 1 łyżka natki pietruszki lub szczypiorek
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka masła klarowanego
Instrukcje
- Na patelni o średnicy 20 cm podsmażamy kiełbaskę pokrojoną w plasterki (na maśle)
- Jajka roztrzepujemy w misce razem z mlekiem.
- Paprykę myjemy i kroimy na dowolne kawałki. Ser kroimy w kostkę.
- Na podsmażoną kiełbasę wylewamy roztrzepane jajka, całość posypujemy pokrojoną papryką, serem i natką.
- Oprószamy szczyptą soli i smażymy na średnim ogniu.
- Kiedy omlet dobrze się zetnie z jednej strony, przykładamy talerz do patelni i zdejmujemy omlet, a potem wsuwamy go ponownie na patelnię, tak żeby druga strona ładnie się przyrumieniła.
- Smażymy dosłownie chwilę i zdejmujemy na talerz, posypujemy natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem Smacznego :)
Podziel się: