Nadziewane muszle mięsem mielonym i warzywami.
Kolejna weekendowa propozycja, tym razem muszle makaronowe nadziewane farszem mięsno-warzywnym. Makaron nadziewany pysznym sosem z dodatkiem warzyw, roztopioną mozzarellą i świeżą bazylią. Doskonała propozycja na romantyczną kolację lub niedzielny obiad.
Nadziewane muszle mięsem mielonym i warzywami.
Składniki
- ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
- 3 pomidory (w sezonie) lub 300 ml pomidorów z kartonu
- 1 czerwona papryka
- 1 duża marchewka
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- ser mozzarella opakowanie 200 g
- sól
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- świeża bazylia
Instrukcje
- Mięso smażymy kilka minut na patelni, dodajemy marchew startą na tarce (duże oczka), następnie pokrojoną w małą kostkę cebulę i paprykę.
- Po kilku minutach dodajemy posiekany drobniutko lub wyciśnięty czosnek, następnie pokrojone w kostkę pomidory (bez skóry) lub przecier pomidorowy. Dodajemy paprykę słodką, sól do smaku ew. szczyptę cukru jeśli pomidory okażą się zbyt kwaśne.
- Całość dusimy do czasu aż wszystkie składniki będą miękkie.
- Gotujemy makaron w osolonej wodzie,(około 35-40 muszelek), po ugotowaniu przelewamy zimną wodą.
- Do przestudzonego farszu dodajemy mozzarellę pokrojoną w drobną kostkę. Farsz nakładamy do ugotowanego makaronu i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy w 180 C około pół godziny.
Podziel się: