Muszle ze szpinakiem.

Były muszle z mięsem mielonym dzisiaj chciałabym Was zaprosić na muszle ze szpinakiem i białym serem.
Muszle ze szpinakiem
Składniki
- 1 cebula średnia
- 22 duże muszle makaronowe
- 2 ząbki czosnku
- 600 g szpinaku
- 400 g zmielonego białego sera półtłustego
- 500 ml przecieru pomidorowego (może być z kartonu)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki startego parmezanu
- sól
- pieprz
- cukier
- oregano
- bazylia
Instrukcje
- Szpinak dokładnie myjemy, siekamy lub rwiemy na mniejsze kawałki. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy aż się lekko zrumieni, dodajemy posiekany szpinak. Dusimy do czasu aż szpinak zmięknie a nadmiar wody wyparuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ser mielimy ew. traktujemy blenderem. Dodajemy do szpinaku i dokładnie mieszamy.
- Sos pomidorowy : Przecier pomidorowy wlewamy do garnka, doprawiamy solą i pieprzem, cukier wg uznania. Dodajemy łyżkę oregano i łyżkę bazylii mogą być świeże lub suszona.
- Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
- Do naczynia żaroodpornego wlewamy wcześniej przygotowany sos pomidorowy a na nim układamy makaronowe muszle wypełnione serowo-szpinakowym farszem. Całość posypujemy parmezanem i zapiekamy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.