Mini pizze ze szparagami
Zapraszam na mini pizze ze szparagami, oczywiście składniki mogą być dowolne. Jednak staram się wykorzystać sezon na szparagi maksymalnie. :)
Mini pizze ze szparagami
Porcje 16
Składniki
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 150 ml letniej wody
- 50 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Składniki na sos:
- 250 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- sól do smaku
- cukier do smaku
Dodatkowo:
- wiązka szparagów
- 250 pieczarek
- 5 dag salami
- 1 mozzarella
Instrukcje
Ciasto:
- W misce rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, łyżeczkę mąki i wlewamy część wody. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na kilka minut.
- Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól, rozczyn i resztę wody, dokładnie wyrabiamy. Miskę przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
Sos:
- W miseczce mieszamy passatę pomidorową razem z ziołami, doprawiamy do smaku solą i cukrem, odstawiamy.
Całość:
- Ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką, rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm i wykrawamy koła o średnicy około 10 cm. Ciasto smarujemy sosem i układamy składniki. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, kroimy na mniejsze kawałki i obgotowujemy około 2-3 minut w lekko osolonej wodzie. Pieczarki oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i lekko rumienimy na niewielkiej ilości masła. Salami kroimy na mniejsze kawałki, pokrojoną mozzarellę układamy na wierzch.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy około 10 minut.