Mini beza Pavlova z kremem Lemon Curd
Dzisiaj przepis na pyszną bezę. Mini beza Pavlova z pysznym kremem. Idealna kiedy zostaną Wam białka po wypiekach. To także świetny pomysł na pyszny deser na Walentynki lub tak po prostu jeśli macie ochotę na coś pysznego. Beza z pysznym cytrynowym kremem Lemon Curd, dla mnie połączenie idealne. Spróbujcie koniecznie.
Mini beza Pavlova z kremem Lemon Curd
Składniki
Składniki na bezę :
- 6 białek
- 240 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
Lemon Curd :
- 3 jajka
- 3 cytryny
- 100 g cukru
- 100 g masła
Dodatkowo :
- 2-3 marakuje lub inne owoce
Instrukcje
Beza :
- Białka umieszczamy w misce (musi być sucha), dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie partiami łyżka po łyżce dodajemy cukier, cały czas ubijając.
- Cały proces ubijania trwa dość długo (około 10 minut), beza powinna być sztywna i lśniąca. Na koniec dodajemy sok z cytryny i dosłownie chwilę jeszcze miksujemy.
- Następnie ubite białka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (łyżką lub przy pomocy rękawa cukierniczego).
- U mnie wyszło 5 sporych bez, ale z podanej ilości możecie zrobić 6-7 sztuk. Najlepiej odrysować sobie niewielkie koła od miseczki lub talerzyka.
- Bezy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 C i od razu zmniejszamy temperaturę do 110 stopni, tak suszymy ją 100 minut. (grzałka góra-dół). Bezy zostawiamy do całkowitego wystudzenia przy uchylonym lekko piekarniku. Jeśli bezy podczas suszenia zaczynają się rumienić można zmniejszyć temperaturę do 100 C i taką zostawić do końca.
Lemon Curd :
- Jajka i cukier mieszamy w garnku.
- Dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy.
- Zawartość garnka doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając. Gotujemy 1-2 minuty cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
- Dodajemy pokrojone zimne masło i mieszamy, aż składniki się połączą.
- Gotowy krem przelewamy do słoika, studzimy i przechowujemy w lodówce.
- Przed podaniem wykładamy krem, a na wierzch owoc marakui
Podziel się: