Malinowy puch – różowy deser z malinami
Dzisiaj przepis na pyszny, kremowy i puszysty deser z malinami. Deser w którym możecie wykorzystać mrożone owoce. Różowy deser można zrobić również z mrożonych truskawek.
Malinowy puch – różowy deser z malinami
Porcje 4
Składniki
- 500 g malin świeże lub mrożone
- 1 galaretka malinowa
- 6 kostek białej czekolady
- 250 g mascarpone
- 250 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka cukru opcjonalnie (tylko jeśli maliny będą bardzo kwaśne)
- mięta do dekoracji
- 100 ml wody
Instrukcje
- Maliny przekładamy do garnka, dolewamy wodę i chwilę gotujemy do czasu, aż maliny się rozpadną.
- Przecieramy przez sitko żeby pozbyć się pestek.
- Podgrzewamy chwilę powstały mus i do gorącego dodajemy malinową galaretkę. (nie gotujemy). Mieszamy, aż cała galaretka się rozpuści. Jeśli maliny były bardzo kwaśne dodajemy łyżeczkę cukru. Ja nie dodawałam ponieważ wtedy deser jest bardziej orzeźwiający.
- Studzimy i przelewamy do 4 kieliszków, pucharków. Zostawiamy około 8 łyżek musu.
- Kieliszki wstawiamy do lodówki.
- Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali lub w kąpieli wodnej, lekko studzimy.
- Do miski przekładamy śmietankę i mascarpone, ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy przestudzoną czekoladę i miksujemy tylko tyle żeby składniki się połączyły.
- Czekolada pod wpływem zimnej masy może się ściąć, ale nie należy się tym przejmować, nie wpływa to na smak ani wygląd.
- Połowę masy przekładamy do pozostałego musu malinowego i dokładnie mieszamy np. rózgą.
- Różowy mus przekładamy na pierwszą warstwę. Wstawiamy do lodówki na około 10 minut.
- Na wierzch wykładamy białą masę, schładzamy. Przed podaniem ozdabiamy listkami mięty.
Podziel się:
[…] puch, na blogu znajdziecie już podobny deser malinowy puch, który cieszy się sporą popularnością. Mamy sezon truskawkowy w pełni dlatego zachęcam Was […]