Malinowy deser z białym serem i bezikami.
Sezon malinowy powoli się kończy. Możecie jeszcze kupić pyszne, świeże maliny i przygotować ten pyszny malinowy deser. Zimą przygotujecie go również z mrożonych owoców.
Malinowy deser z białym serem i bezikami to co lubie gotuje i polecam
Porcje 3
Składniki
- 250 g sera śmietankowego lub twarogu 3-krotnie zmielonego
- 250 g mascarpone
- 100 ml śmietanki 30 %
- 1-2 łyżki cukru pudru (lub ksylitolu) ilość wg uznania
- 500 g malin
- 1 galaretka malinowa
- kilka bezików do dekoracji
Instrukcje
- Maliny przekładamy do garnka i podgrzewamy. Zostawiamy kilka malin do dekoracji. Kiedy całkowicie się rozpadną, przecieramy je przez gęste sitko.
- Do gorącej masy dodajemy galaretkę malinową. Mieszamy do czasu, aż się rozpuści.
- Przelewamy do wcześniej przygotowanych szklanek, pucharków. Odstawiamy do stężenia.
- Do miski przekładamy mascarpone, serek, śmietankę i cukier puder. Miksujemy chwilę, aż składniki się połączą.
- Jeśli masa będzie bardzo gęsta można dodać jeszcze odrobinę śmietanki. Jeśli jest zbyt mało słodka można dodać cukier.
- Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy ozdobne rozetki. Ozdabiamy świeżymi malinami i mini bezikami.
Uwagi
Przepis na mini beziki .
Podziel się: