Malinowe delicje – malinowa chmurka
Nic tak dobrze nie działa na poprawę nastroju po ciężkim tygodniu pracy, jak filiżanka pysznej, aromatycznej kawy i słuszna porcja lekkiego, wybornego ciasta. Zapewniam. :)
Malinowe delicje – malinowa chmurka
Składniki
Składniki na ciasto:
- 6 żółtek
- 300 g margaryny
- 400 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru
Składniki na pianę:
- 6 białek
- szczypta soli
- 180 g cukru
- 75 g płatków migdałowych
Składniki na masę malinową:
- 600 g malin mrożonych
- 3 galaretki o smaku malinowym
- Galaretki rozpuszczamy w 1 litrze gorącej wody, kiedy wystygnie dodajemy lekko rozmrożone maliny. Odstawiamy do czasu, aż zacznie tężeć.
Składniki na masę śmietanową:
- 500 ml śmietany kremówki 30 lub 36 %
- 500 ml serka mascarpone
- 4 czubate łyżeczki żelatyny (opakowanie 70 g)
- 3 czubate łyżki cukru pudru
Instrukcje
- Ciasto: Żółtka ucieramy z cukrem i masłem na jasną, puszystą masę. Pod koniec ucierania dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników.
- Ciasto dzielimy na dwie części, (połowa waży około 450 g). Formę o wymiarach 23X36 wykładamy papierem do pieczenia, lub smarujemy delikatnie masłem i posypujemy bułką tartą. Połowę ciasta rozmasowujemy na blaszce (nie jest to łatwe ponieważ ciasto się klei i jest gęste, ale przy pomocy lekko wilgotnej łyżki z pewnością sobie poradzicie).
- Ciasto pieczemy w 180 C przez około 20-25 minut do czasu, aż się zrumieni.
- Drugą blaszkę przygotowujemy w ten sam sposób jednak na wierzch drugiego wykładamy pianę, którą należy przygotować w następujący sposób:
- Pianę ubijamy na sztywno z dodatkiem soli, pod koniec ubijania stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier. Rozsmarowujemy na drugim cieście, a wierzch piany posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy 20-25 minut w 180 C. Jeśli macie duży piekarnik możecie piec oba ciasta jednocześnie, lub jedno po drugim.
- Żelatynę zalewamy 5 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na kilka minut żeby napęczniała. Zalewamy gorącą wodą 2/3 szklanki i mieszamy do czasu, aż się rozpuści.
- Zimną śmietankę miksujemy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy serek mascarpone łyżka po łyżce i mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę, chwilę miksujemy.
- Połowę masy wykładamy na ciasto bez piany i migdałów a następnie wkładamy na kilka minut do lodówki. Wylewamy tężejącą galaretkę malinową i ponownie wkładamy do lodówki na kilka minut. Kiedy galaretka będzie sztywna wykładamy pozostałą masę i całość przykrywamy ciastem z pianą i migdałami. Ciasto wkładamy do lodówki i zostawiamy na 2-3 h a najlepiej na całą noc.