Malinowa pianka – sernik na zimno.

Kolejny przepis, który powstał zupełnie spontanicznie. Zapasy malin, które miałam w zamrażarce trzeba było w końcu wykorzystać. Do przepisu możecie użyć również świeżych malin lub truskawek. Sernik jest bardzo lekki i smaczny. Sprawdzi się idealnie na dzień dziecka.
Malinowa pianka – sernik na zimno.
Składniki
- 500 g malin mrożone lub świeże
- 50 ml wody
- 1 kg sera z wiaderka, śmietankowy lub twaróg 2-krotnie mielony
- 250 g malinowego mascarpone
- herbatniki
- 2 galaretki malinowe
- 1 galaretka cytrynowa
- 250 ml wody
- 3 łyżki cukru pudru ilość wg uznania
- 250 ml śmietanki 30 %
Instrukcje
- Maliny przekładamy do garnka dodajemy 50 ml wody, zagotowujemy. Gotujemy chwilę żeby się rozpadły. Następnie przecieramy przez sitko.
- Do musu dodajemy 2 galaretki malinowe i 1 galaretkę cytrynową. Dolewamy 250 ml wody, całość dokładnie mieszamy tak żeby galaretki dobrze się rozpuściły. Studzimy.
- Na dno formy o wymiarach 25×30 układamy herbatniki. Ja je "przyklejam: odrobiną musu malinowego. Herbatniki przykleją się do dna i kiedy będziemy wylewać masę serową nie będą pływały.
- Do misy miksera dodajemy mascarpone, śmietankę i cukier puder. Całość ubijamy na sztywno.
- Następnie dodajemy ser, miksujemy do czasu, aż składniki się połączą.
- Do ubitej masy dolewamy wystudzony mus malinowy. Cały czas miksując na najmniejszych obrotach miksera.
- Kiedy składniki się połączą, masę twarogową wylewamy na wyłożone herbatniki.
- Przyrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
- Przed podaniem ozdabiamy świeżymi malinami, listkiem mięty lub mini bezikiem.

Podziel się: