Leczo
Dzisiaj smacznie i kolorowo. Polecam lekkie warzywne danie, które możemy gotować przez cały rok, jednak w sezonie letnim smakuje najbardziej. Zapraszam.
Leczo
Składniki
- 1 duża cebula cukrowa
- 30-40 dag ulubionej kiełbasy
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 papryka zielona
- 1 średnia cukinia
- 1 bakłażan
- 2 pomidory (sparzone i obrane ze skórki)
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 6 łyżek oleju
- sól
- pieprz
Instrukcje
- Wszystkie warzywa bardzo dokładnie myjemy.
- Na rozgrzanym oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę cukrową, po kilku minutach dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i chwilę dusimy. Następnie dodajemy papryki pokrojone w kostkę (staramy się aby kostka była podobnej wielkości). Po około 10 minutach dodajemy pokrojoną cukinię i po kolejnych 10 minutach pokrojony bakłażan i pomidory pokrojone na kawałki (rozpadną się). Nie trzeba dolewać wody ponieważ warzywa wypuszczą dużo soku.
- Całość solimy, a pod koniec duszenia dodajemy mielony pieprz. Jak już wszystkie warzywa będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy i chwilę jeszcze dusimy. Jeśli ktoś lubi pikantne potrawy może dodać odrobinę chili.
- Leczo możemy podać z pieczywem lub ryżem.
Podziel się: