Lany chrust

Lany chrust to idealna propozycja dla tych, którzy mają ochotę na coś słodkiego przy małym nakładzie pracy. Robi się go bardzo szybko, prosto i do tego jest bardzo smaczny. Po przepis na tradycyjne faworki i te robione z odrobiną piwa, a także pyszne racuchy i pączki zapraszam na bloga.
Lany chrust
Składniki
- 2 i ½ szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka wódki (dzięki temu podczas smażenia „nie piją” tłuszczu)
- olej do smażenia
Instrukcje
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce, miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.
- Gotowe ciasto przelewamy do półlitrowej butelki po wodzie (z dziubkiem) lub w zwykłej nakrętce robimy otwór.
- W płaskim garnku, patelni (wielkość dowolna) rozgrzewamy olej (około 3 cm), wylewamy ciasto na tłuszcz robiąc zawijasy. Smażymy chwilę z jednej i za chwilę z drugiej strony, aż się ładnie zrumienią.
- Przekładamy na ręcznik papierowy i osączamy z nadmiaru tłuszczu, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)

