Jak zrobić kwas buraczany.
Pyszny, aromatyczny kwas buraczany z którego przygotujemy barszcz czerwony. Jest banalnie prosty i wystarczy tylko 5 dni żeby cieszyć się jego smakiem.
Kwas buraczany
Składniki
- 5 sporych buraków czerwonych
- 5 ząbków czosnku
- kromka chleba żytniego na zakwasie
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- szczypta cukru
- 2 łyżki soli
- 2 litry wody
Instrukcje
- Buraki myjemy i obieramy ze skórki, kroimy w plastry. Układamy w słoju lub naczyniu kamionkowym. Dodajemy czosnek, liście i ziele, chleb. Wodę gotujemy z dodatkiem soli i cukru. Studzimy. Lekko ciepłą zalewamy buraki. Przykrywamy gazą i zostawiamy w ciepłym miejscu na 5-6 dni. Zdejmujemy pianę i wlewamy kwas do wyparzonych butelek. Taki kwas buraczany możemy przechowywać dość długo w lodówce.