Krem z mascarpone i brzoskwiniami
Każdy z nas od czasu do czasu ma ochotę zjeść coś wyjątkowego, smacznego i łatwego do przygotowania, a jeśli chcecie zaskoczyć bliską osobą i zrobić jej niespodziankę serwując taki deser, to z pewnością będzie zachwycona. Świetnie smakuje schłodzony, a jeszcze lepiej lekko zmrożony.
Krem z mascarpone i brzoskwiniami
Składniki
- 1 puszka brzoskwiń (około 560 g)
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki 30 % lub 36 %
- 200 g jogurtu greckiego
- 3 czubate łyżki cukru
Instrukcje
- Brzoskwinie blendujemy i podgrzewamy na małym ogniu, aż lekko zgęstnieją, mieszając od czasu do czasu. Studzimy.
- Serek mascarpone miksujemy razem z jogurtem i cukrem. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do jogurtu i serka całość chwilę miksujemy, tylko do połączenia składników.
- Układamy na przemian w szklankach lub pucharkach. Chłodzimy w lodówce kilka godzin lub wstawiamy do zamrażarki na godzinę.