Kotlety z kaszą gryczaną i pieczarkami
Ostatnio posmakowały mi kotlety w innej wersji niż tradycyjne, tym razem zrobiłam je z kaszy gryczanej. Kasza gryczana jest bardzo zdrowa, jednak nie wszyscy lubią jej smak, jeśli chcecie się do niej przekonać i polubić ją użyjcie jej do zrobienia kotlecików. W takiej formie z pewnością Wam posmakuje. Do zrobienia tych kotletów możecie użyć kaszy, która została Wam z poprzedniego dnia.
Kotlety z kaszą gryczaną i pieczarkami
Porcje 10
Składniki
- 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
- 140 g sera feta
- 1 duże jajko
- 500 g pieczarek
- 1 średnia cebula (opcjonalnie)
- 1-2 ząbki czosnku
- łyżka natki pietruszki lub koperku (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia
Instrukcje
- Kaszę gotujemy i studzimy. Ja zazwyczaj gotuję kaszę w ten sposób, że do garnka wlewam dwie szklanki wody i do gotującej wsypuję 1 szklankę kaszy. Dodaję dużą szczyptę soli i łyżeczkę oleju, gotuję na małym ogniu 5 minut. Następnie garnek ze szczelną pokrywką przykrywam ściereczką, otulam ręcznikiem lub kocem i zostawiam ciepłym miejscu na około 20 minut (kładę ją spać ;) ). Kaszę w ten sposób można przygotować dużo wcześniej przed obiadem i mamy pewność, że długo będzie ciepła.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Studzimy.
- Pieczarki obieramy i kroimy na małe kawałki. Na niewielkiej ilości oleju obsmażamy je, aż nadmiar płynu wyparuje, a pieczarki lekko się przyrumienią. Studzimy.
- Do miski wsypujemy kaszę, dodajemy pokruszony ser, jajko, pieczarki i cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem, dosypujemy zieleninę i czosnek przeciśnięty przez praskę lub bardzo drobno posiekany. Dokładnie mieszamy i formujemy niewielkie kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Należy pamiętać, że ser feta jest dość słony, dlatego trzeba uważać z dodatkową solą.
- Smażymy na średnio rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony.