Kotlety siekane.

Kotlety siekane to świetny pomysł na szybki i smaczny obiad. Jeśli znudziły Wam się tradycyjne panierowane kotlety to ta wersja powinna Wam się spodobać. Ich przygotowanie zajmie Wam tylko chwilę, a do tego całość możecie przygotować 2-3 godziny przed smażeniem lub pieczeniem. W kotletach siekanych możecie przemycić mnóstwo składników. Ja swoje zrobiłam z dodatkiem cukinii i czerwonej papryki. Do kotletów siekanych możecie dodać ser żółty, pieczarki, kukurydzę, brokuły. Świetnie pasują do nich suszone pomidory, natka pietruszki, koperek lub szczypiorek. Jeśli chcecie żeby kotlety były bardziej fit zamiast usmażyć możecie je upiec.
Kotlety siekane.
Składniki
- 600 g mięsa z indyka lub kurczaka ja użyłam piersi z indyka
- pół papryki czerwonej
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- 1 jogurt naturalny 120 g (można dodać majone)
- 1 mała cukinia
- 1 ząbek czosnku lub łyzeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżka koperku
- 1 płaska łyżeczka soli
- pieprz
Instrukcje
- Mięso kroimy na drobną kostkę. Przekładamy do miski.
- Paprykę oraz cukinię kroimy w drobną kostkę, dodajemy do mięsa. Jeśli cukinia jest mała kroimy ją w całości, natomiast jeśli ma pestki pozbywamy się ich.
- Dodajemy jogurt, jajka, przyprawy oraz mąkę. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na min. 15 min.
- Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy kotlety dowolnej wielkości. Smażymy na niewielkim ogniu z obu stron. Po usmażeniu osączamy na ręczniku papierowym.
- Kotlety możecie również upiec. Na pergamin lekko posmarowany tłuszczem wykładamy dowolnej wielkości kotlety. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C i pieczemy około 45 minut.

Prezentują się fantastycznie. Czasami trzeba coś zmienić i tradycyjne kotlety trochę urozmaicić :) Takie przysmaki są znakomite na niedzielny obiad z rodziną. Już ślinka cieknie na samą myśl :)
Moje dzieci je bardzo lubią :-) tradycyjne kotlety panierowane już dawno nam się znudziły, dlatego szukam ciekawych pomysłów na dania mięsne. Ja zazwyczaj dodaje do nich pieczarki, paprykę i ser. Chociaż wszystko zależy od tego co akurat mam w lodówce. Można wykorzystać różne składniki i zmienić trochę ich smak. Co kto lubi :-)
Dokładnie, dlatego też je bardzo lubię :)
Świetny przepis
Dziękuję :)