Kopytka
Kopytka: z sosem, z cebulką i boczkiem, podsmażane. Każdy z nas ma swoje ulubione. Dawno ich nie robiłam dlatego dzisiaj zapraszam.
Kopytka
Składniki
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 2 i ½ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 2 jajka
Instrukcje
- Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Przestudzone ziemniaki przekładamy na stolnicę i dodajemy mąkę, jajka i sól. Ciasto zagniatamy dość szybko. Jeśli będzie zbyt rzadkie podsypujemy mąkę.
- Z wyrobionego ciasta formujemy cienkie wałeczki, lekko spłaszczamy ręką i kroimy kluseczki dowolnej wielkości (3-4 cm).
- Gotowe kopytka wrzucamy do sporej ilości, posolonej i gotującej się wody. Gotujemy około 3 minut od chwili wypłynięcia. Delikatnie wyjmujemy łyżką cedzakową. Smacznego.