Karkówka z pieczarkami, cebulą i octem balsamicznym
Taką karkówkę jadłam kilka lat temu u znajomych i pamiętam, że bardzo mi smakowała. Smak
zaskakujący ale myślę, że wielu przypadnie do gustu. Przepis przeleżał u mnie dość długo bo ciągle nie miałam czasu jej zrobić. Po małej modyfikacji dzielę się nim z Wami.
Karkówka z pieczarkami, cebulą i octem balsamicznym
Składniki
- 1 kg karkówki
- 2 większe cebule
- 40 dkg pieczarek
- sól
- pieprz
Sos:
- 5 łyżek octu balsamicznego
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek wody
- pół słoiczka koncentratu pomidorowego 190 g
Instrukcje
- Karkówkę pokroić w plastry przyprawić (sól pieprz- ale można dodać swoje ulubione przyprawy), obsmażyć z dwóch stron i ciepłe plastry wkładać do naczynia żaroodpornego.
- Na karkówkę układać cebulę pokrojoną w piórka (wcześniej zeszkloną na patelni), a na cebulę surowe pieczarki pokrojone w plastry.
- Całość zalać sosem, sosu nie jest za dużo jednak w czasie pieczenia objętość się zwiększy. Piec ok 1 godz. w temp. 180-200 stopni.
Podziel się:
Smakowicie wygląda:) Rozumiem, że koncentrat pomidorowy potrzebny jest tylko do sosu? Podany jest w składnikach do mięsa oraz sosu.
Dziękuję, :) tak, oczywiście tylko do sosu.