Indyk z warzywami
Szybkie, smaczne i sycące danie, idealne na obiad lub kolację.
Indyk z warzywami
Składniki
- 500 g piersi z indyka
- 1 średnia cebula
- 1 średnia cukinia
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 200 g fasolki szparagowej żółtej
- 200 g fasolki szparagowej zielonej
- 4 średnie ziemniaki
- 2 ząbki czosnku świeżego lub pół łyżeczki suszonego
- 1 gałązka świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
- sól
- pieprz
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 1 szklanka bulionu
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka mąki
Instrukcje
- Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na 2-3 cm kawałki, obgotowujemy w lekko posolonej wodzie (około 10 minut, aż lekko zmięknie), odcedzamy z wody.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na patelni kilka minut, dodajemy mięso pokrojone w niewielką kostkę, oprószamy mąką i smażymy do czasu, aż się lekko zrumieni.
- Przekładamy do garnka, zostawiając tłuszcz.
- Na tej samej patelni chwilę podsmażamy paprykę.
- Wszystkie składniki przekładamy do garnka (poza cukinią), zalewamy passatą i bulionem, dodajemy sól, pieprz, rozmaryn i gotujemy. Kiedy ziemniaki będą prawie miękkie dodajemy cukinię pokrojoną na 0,5 cm plasterki.
- Dusimy jeszcze chwilę, w miarę potrzeby doprawiamy do smaku.