Grochówka z kiełbasą i grzankami
Zapraszam Was na pyszną, aksamitną grochówkę z dodatkiem pachnących, maślanych grzanek.
Grochówka z kiełbasą i grzankami
Składniki
- 400 g grochu łuskanego
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- ½ małego selera
- 1 średnia cebula
- 2-3 l bulionu
- kilka kromek bagietki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 20 dag kiełbasy
- 2 łyżki majeranku
- 2 listki laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz
Instrukcje
- Groch przed gotowaniem dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu około pół godziny. Po tym czasie dokładamy pokrojone warzywa, przyprawy i czosnek. Gotujemy aż wszystko będzie miękkie, w miarę potrzeby dolewamy bulion.
- W czasie kiedy zupa się gotuje, kiełbasę kroimy na plasterki i smażymy na patelni aż się ładnie zrumieni. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy bagietkę pokrojoną w kostkę. Rumienimy grzanki z każdej strony, uważając żeby się nie spaliły.
- Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy majeranek i całość blendujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przelewamy do miseczek, a na wierzch układamy podsmażoną kiełbasę i grzanki.