Faworki (chrust).
Przepis na kruche i delikatne faworki. Faworki zawierają mąkę pszenną, żółtka, śmietanę, cukier puder oraz spirytus (można dodać ocet). Spirytus lub ocet 6 % pełni rolę spulchniacza, a także zapobiega nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu podczas smażenia.
Gotowe ciasto tłuczemy wałkiem, składamy i ponownie tłuczemy. Czynność tę powtarzamy wielokrotnie, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Następnie ciasto cienko wałkujemy i kroimy na podłużne prostokąty z nacięciem pośrodku. Jeden z krótszych brzegów prostokąta przeciągamy przez nacięcie, tworząc charakterystyczny kształt „kokardki”.
Faworki smażymy we wrzącym tłuszczu, smalcu lub oleju.
Faworki najczęściej przygotowujemy podczas karnawału, tłustego czwartku lub na ostatki.
Faworki (chrust).
Składniki
W przepisie używam szklanki 250 ml
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 4 łyżki gęstej śmietany 18 % duże
- 1 łyżka cukru pudru płaska
- 1 łyżka spirytusu
dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia
- olej lub smalec do smażenia
Instrukcje
- Mąkę przesiewamy do miski miksera, dodajemy żółtka, śmietanę, cukier puder oraz spirytus. Wyrabiamy ciasto. (Ciasto możecie od razu przygotowywać na stolnicy. )
- Następnie przekładamy na stolnicę i wyrabiamy.
- Następnie wałkujemy i składamy na pół, tłuczemy wałkiem. Ponownie wałkujemy, składamy i znowu tłuczemy wałkiem.
- I tak wałkujemy ciasto min.10 minut.
- Ciasto dzielimy na 3 części. Jedną część wałkujemy bardzo cienko, 1-2 mm.
- Pozostałe ciasto przechowujemy w woreczku żeby nie wyschło.
- Rozwałkowane ciasto kroimy radełkiem, nożem do pizzy lub zwykłym nożem, paski szerokości 2,5 cm i długości 8-10 cm.
- W każdym pasku robimy nacięcie przez, które przekładamy jeden koniec faworka, robiąc kokardkę.
- W szerokim garnku rozgrzewamy olej, smażymy na złoty kolor.
- Usmażone faworki układamy na ręcznikach papierowych. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
Podziel się: